Utvald artikkel

Ørkenlo

Ørkenlo (Charadrius leschenaultii) er ei mellomstor lo, ein typisk vadefugl med eit vidt utbreiingsområde for hekking i det sentrale Asia frå austsida av Det kaspiske havet austover til over det meste av Mongolia. Dessutan har han fragmenterte hekkeområde i Tyrkia, Syria, Jordan, Armenia og Aserbajdsjan. Ørkenlo er ein flyttfugl som hekkar på den nordlege halvkula og flyg sør i den boreale vinteren. Fuglen overvitrar på kystar av Afrika og austover i kystområde til Filippinane, til austkysten av Australia og til Salomonøyane.

I vinterkvarter i Australasia er arten kystnær og lever i litoralregionar og store estuare elvemiljø. Dei kan observerast på skjerma sand-, skjeldekte- eller mudderstrender ved elveutlaup og på kystrev, steina område eller tørrlagte sandbankar på korallrev. Av og til blir dei registrerte på saltsjøar ved kystar, inkludert utkantar av saltsump og brakkvasssumpar. Ørkenloer hekkar i opne ørkenar eller halvtørre område som anten støtter særs sparsom, xerofytisk vegetasjon eller er heilt ufruktbar, med utgraderingar av berr grus, leire eller salt, eller nokre gonger i sandhol eller på grasdekte platå. Les meir …

Førre tre vekene:

YvaAlfred Russel WallaceValldalUtvald skandinavisk artikkel

Kart over deltakende nasjoner i Fotball-VM 2018.

Troppene til VM i fotball 2018 er en liste over samtlige 32 tropper som ble tatt ut til VM i fotball 2018. VM foregår i Russland fra 14. juni til 15. juli 2018. Hver av de 32 nasjonene som deltar i mesterskapet registrerte 23 spillere (20 utespillere og tre keepere) som skulle delta i det kommende VM, i alt 736 spillere.

Av de 32 nasjonene som kvalifiserte seg til mesterskapet deltok 20 også i forrige VM. Både Island og Panama kvalifiserte seg for første gang, med førstnevnte som den nasjonen med færrest innbyggere til noen gang å kvalifisere seg. Av andre lag som returnerte etter mer enn tre VM uten deltakelse fant man: Senegal, som var i VM for andre gang etter å ha nådd kvartfinalen i VM 2002; Marokko, som sist var med i 1998; Egypt som sist var med i 1990 og Peru som sist var med i 1982. Les mer …


Dagen i dag


Visste du at …

  • ... albumet Chuck av Chuck Berry kom ut i juni 2017, heile 38 år etter det førre albumet hans?
  • ... berre 13 % av innbyggjarane i Qatar er nasjonale qatararar, medan resten er utanlandske arbeidarar?
  • ... eit rekordkraftig høgtrykk over Skandinavia i oktober 2016 er knytt til uvanleg låge verdiar av den arktiske oscillasjonen?
  • ... ei gruppe forskarar konkluderte med at «We Are the Champions» av Queen er den mest fengande songen i popmusikkhistoria?
  • ... librasjon er små svingingar i rørsla til månen, som gjer at ein kan sjå meir enn halvparten av måneoverflata frå jorda?

Faktaa ovanfor er tekne frå nokre av dei nyaste artiklane våre – arkiv


Les på eit anna språk
天影汉乡剑来诡秘之主阁里阅读笔下之趣顶点顶点小说新顶点小说sodu小说吧小说阅读网笔下文学乡村小说博客文学快眼看书快眼看书迷飞剑问道小说俺去读元尊汉乡凡人修仙之仙界篇汉乡一念永恒